Liikkumalla terveyttä ja hyvinvointia | UKK-instituutti
Liikunnalla ja liikkumisella on lukuisia hyviä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia myös useiden sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Osa vaikutuksista alkaa heti liikkuessa, toiset vaativat useamman kuukauden säännöllistä liikkumista ennen ilmenemistään. Voit tutustua liikkumisen yleisiin vaikutuksiin UKK-instituutin verkkosivulla.
Kävely on turvallista, helppoa ja useimmille sopivaa edullista perusliikuntaa. Kävelyn useudesta, vauhdista, kestosta ja ympäristöstä riippuen vaikutukset voivat vaihdella terveys- ja hyvinvointivaikutuksista kuntovaikutuksiin. Vähän liikkuneille kävely on tuttu ja helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Aktiiviliikkujille kävely voi toimia joko muusta kuormituksesta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan.

Jokaisen kannattaa valita oma tapansa ja ympäristönsä kävellä. Tärkeintä on opetella
kuuntelemaan itseään ja valita kävelytavat ja -paikat, jotka tuntuvat itselle mielekkäimmiltä. Joku nauttii luonnossa kävelemisestä, toinen tykkää kävellä reiteillä, joissa näkee muita ihmisiä. Epätasaisessa ja pehmeässä maastossa käveleminen kehittää tasapainoa ja kehon hallintaa ja voi aiheuttaa nivelille vähemmän iskutyyppistä rasitusta kuin asfaltilla tai hiekalla käveleminen. Kunnon kehittyessä kävelyn voi myös vaihtaa hölkkään tai juoksuun, jolloin liikkumiseen tulee lisää tehoa.

Pyöräily on tehokasta ja nivelille ystävällistä liikuntaa. Se pitää yllä ja kehittää hengitys- ja
verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Pyöräily haastaa myös tasapainoa ja koordinaatiota. Pyöräilyssä yhdistyy mainiosti paikasta toiseen siirtyminen ja liikunta. Sen myötä pyöräilijä voi säästää rahaa liikunta-, polttoaine- ja
matkakustannuksissa sekä vähentää omalta osaltaan moottoriliikenteen aiheuttamia haittoja,
kuten ilmansaasteita. Pyöräily on erinomainen laji myös liikuntaa aloitteleville, koska rasitusta voi säätää oman kunnon mukaan.

Vesi on erinomainen liikuntaympäristö ja siellä liikkuminen soveltuu lähes kaikille. Uinti sopii liikuntamuotona kaikille uimataitoisille. Uinti parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, lihaskestävyyttä ja huoltaa lihaksia. Uidessa tuki- ja liikuntaelimistöön ei kohdistu iskuja. Veden noste helpottaa liikettä ja siksi siellä on mahdollista tehdä liikkeitä, jotka eivät kuivalla maalla onnistuisi.
Kävely, pyöräily ja uinti ovat useiden liikuntatapahtuminen peruslajeja. Liikuntatapahtumaan
osallistuminen voi vahvistaa motivaatiota liikkumista ja liikuntaa kohtaan. Motivaation taustalla vaikuttaa kolme psykologista perustarvetta; autonomian, kykenevyyden ja yhteenkuuluvuuden tarve. Näiden perustarpeiden tyydyttyminen muodostaa perustan yksilön hyvinvoinnille ja ovat edellytys inhimilliselle toimintakyvylle.

Omaehtoinen liikuntatapahtumaan osallistuminen itselle mieluisan liikkumismuodon parissa ja
itselle tärkeiden ihmisten kanssa voi tukea em. psykologisia perustarpeita. Osallistuminen voi
tarjota mahdollisuuden toimia autonomisesti omien arvojen ja kiinnostusten mukaisesti. Se voi tarjota sopivia haasteita ja onnistumisen kokemuksia sekä mahdollisuuden kehittää omia taitoja ja osaamista edelleen. Lisäksi siihen voi liittyä vahva sosiaalinen ulottuvuus, joka vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Liikkuminen ja myös liikuntatapahtumaan osallistuminen voi tukea yksilön mielen hyvinvointia neurobiologisiin, psykososiaalisiin ja käyttäytymiseen liittyvien vaikutustapojen kautta. Voit tutustua liikkumisen mielen hyvinvointivaikutuksiin UKK-instituutin verkkosivuilla.
Kirjoittajat
Pauliina Husu ja Katriina Ojala, UKK-instituutti


IVV Kuntoliikunta Olympialaiset Tampereella 14.-17.8.2025. Tutustu tapahtumainfoon täällä ja hanki oma Olympiapassisi! Yli 10 henkilön ryhmille edullisemmat hinnat, lue lisää.